2021. április 7-én rendhagyó történelemóra keretében ellátogattunk iskolánk 7. osztályos tanulóival a sátoraljaújhelyi Szár-hegyre, a Magyar Kálváriára.

Ez az emlékműrendszer az országban egyedülálló történelmi emlékhely. Megépítésével az volt a cél, hogy Jézus szenvedéstörténetének mintájára kifejezze a Trianon okozta magyar fájdalmat. Kálváriajárásunk a Magyar Kálvária bevezető kapujától indult, útközben megcsodáltuk a Turul-szobrot, amelyet a trianoni békediktátum 100. évfordulójára készített Matl Péter szobrász. Fölfelé haladva, egy-egy stációnál megállva felidéztük  a történelmi ismereteinket, és megemlékeztünk az elszakított városokról. Ungvár, Munkács táblájánál kicsit hosszabban elidőztünk, hiszen most ott a legnehezebb az élet. A hegytetőn a 100. országzászló alatt Radnóti Miklós, Reményik Sándor, Juhász Gyula, Kölcsey Ferenc soraival fejeztük ki együttérzésünket és tiszteletünket azok iránt, akik Magyarországtól elszakítva is meg tudták őrizni magyarságukat. 

A sátoraljaújhelyi emlékhely  örök mementója a trianoni döntésnek, nemzetünk feldarabolásának. Ide minden, magát magyarnak érző embernek legalább egyszer el kell jönnie, hogy megérintse az a fájdalom, melyet 1920. június 4-e óta érez a magyarság. Bízom benne, hogy ezek a gyerekek, akik most először jártak ezen a helyen, a későbbiekben majd többször visszatérnek ide ismerőseikkel, barátaikkal, kedvesükkel, gyermekeikkel.

Kanyóné Preszoly Ibolya