Szeptember elsején az udvari tanévnyitón az igazgatónő elmondta, hogy „hiányoztatok, már nagyon vártunk benneteket”. Közel 6 hónapja nem találkoztunk személyesen a diákok nagy részével. Nagy izgalommal és a járványügyi helyzetnek megfelelően felkészülve vártuk az első tanítási napot. Természetesen a gyerekek is nagy várakozással, a szülők pedig érthető aggodalommal tekintettek a kezdésre.

A járványügyi protokoll kialakítása és működtetése során szorosan együttműködünk az EMMI-vel, a Sárospataki Tankerületi Központtal és Sárospatak Város Rendelőintézetével. Minden előírást betartva fertőtlenítünk, a belépés lázmérés és kézfertőtlenítés után lehetséges. Az iskolát csak egészséges gyerek és felnőtt látogathatja! A tanulói keveredés csökkentése érdekében az épületben az első bejáratot és a lépcsőt az alsósok, a hátsót a felsősök használják. Igyekszünk a lehetőségekhez mérten a teremben, a szünetek rendjében és az étkezésnél is a távolságtartást biztosítani. Az épületet 8 órától zárva tartjuk. Örömmel tapasztaltuk, hogy sok diák maszkot hordott, ennek használata ajánlott,  családi döntés alapján történik. Fontos, hogy a maszk használata szabályos legyen, teljesen fedje az orrot és a maszkot egymás között nem szabad cserélni. Megmutatjuk, hogy a szemüvegesek hogyan kerülhetik el maszk viselés során a szemüveg párásodását. A krónikusan beteg tanulóknak biztosítjuk az online tanulást. A szülőknek kérdőívet adtunk ki az esetleges külföldi tartózkodás jelzéséhez. Felkészülve az esetlegesen bevezetendő digitális oktatás megkönnyítése érdekében a tavaly kialakított TEAMS rendszer hozzáférését minden tanuló számára biztosítjuk, ehhez szülői nyilatkozatokat küldtünk ki. Amint beindul a KRÉTA levelezőrendszere, erről részletes tájékoztatót adunk a szülők számára. Várjuk a szülőktől a kérdőívek, nyilatkozatok gyors visszajuttatását. Az épületbe csak az elsős másodikos szülők jöhetnek be, a jövő héten már ők sem. A szülőkkel a kapcsolattartást főképp telefonon és digitálisan szeretnénk folytatni, személyesen csak nagyon indokolt esetben és egyeztetett módon. Várjuk a szülők jelzéseit minden fontos, gyermekét érintő kérdésben. Iskolaegészségügyi szűrések, vizsgálatok természetesen továbbra is működnek az iskolában, szeptemberben, októberben a hatodikosok és a hetedikesek kapnak oltásokat. Oltás során a maszk használata kötelező.

Az épületbe érkező külsősök számára a maszk viselése kötelező.
Ezek az intézkedések mindnyájunk számára a koronavírus fertőzés megelőzését szolgálja, ami mindenkinek legfőbb érdeke, ezért kérjük, hogy tartsa be azokat mindenki.
A járványügyi intézkedések mellett ugyanúgy figyelünk az oktatás-nevelés magas szakmai színvonalának megtartására. Ebben az évben az első és az ötödik évfolyam az új NAT szerint halad. Az éves programunkban sok-sok érdekes, élményt adó alkalmat terveztünk.

Szeptember elsejétől iskolaőr segíti a munkánkat.

Mindenkinek sikeres új tanévet és jó egészséget kívánunk!

A Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tantestülete